Onderzoek

Stichting Armoedefonds houdt periodiek onderzoek onder lokale hulporganisaties die zich richten op het bestrijden en verzachten van de gevolgen van armoede. Elk half jaar neemt het Armoedefonds een onderzoek af onder ruim 1.000 lokale hulporganisaties om te monitoren hoe het hen vergaat.

1 op de 7 volwassenen kampt met verzorgingsarmoede

Een op de zeven Nederlanders (15%) kan niet altijd de dagelijkse verzorgingsproducten kopen die zij nodig hebben. Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos I&O in opdracht van Kruidvat en Stichting Armoedefonds. Over verzorgingsarmoede wordt gesproken als men in de afgelopen twaalf maanden geen dagelijkse verzorgingsproducten, zoals tandpasta, wasmiddel en deodorant heeft kunnen kopen vanwege een tekort aan financiële middelen. 24% van de Nederlanders die kampt met verzorgingsarmoede is zelfs wekelijks niet in staat om verzorgingsproducten aan te schaffen. 

De gevolgen van verzorgingsarmoede zijn groot. Een zweetgeur, zonverbrande huid, gebitsproblemen, slechte adem of vet haar. Dat maakt mensen onzeker en geeft een gevoel van schaamte en stress. 

Rapport mei 2024: De impact van voortdurende armoede op hulporganisaties in Nederland

Er ontstaat een verschuiving naar lokale armoedeinitiatieven
Mensen in armoede zijn steeds vaker afhankelijk van lokale initiatieven zonder landelijke koepel. De hulp van deze organisaties is dicht bij huis, informeel en persoonlijk. Maar deze organisaties hebben het niet altijd makkelijk. Ze draaien voornamelijk op vrijwilligers die veel tijd hierin stoppen. Het is belangrijk dat deze organisaties gesteund worden om mensen in armoede te helpen én om meer mensen in beeld te krijgen.

Veel hulporganisaties werken met een wachtlijst
Het aantal hulpvragen neemt bij de helft van de armoedehulporganisaties toe. Uit het onderzoek blijkt dat 51% van de hulporganisaties een toename van het aantal hulpvragen merkt. Als een gevolg hiervan werkt 8% met een wachtlijst. Zij zijn door de grote toename niet in staat om mensen direct te helpen.

Naast voedselhulp veel vraag naar verzorgingsproducten
We zien dat verzorgingsproducten erg hard nodig zijn. Hulporganisaties geven aan dat er vooral veel vraag is naar menstruatieproducten, wasmiddel, luiers, tandenborstels, tandpasta, shampoo, douchegel en deodorant.

Voor meer informatie over het onderzoek of voor een interview kunt u contact opnemen met onze woordvoerders.

Lotte Meerhoff
Woordvoering en Politiek
Tel: 06-42653753
E-mail: pers@armoedefonds.nl

Sam van Alebeek
Woordvoering en Communicatie 
Tel: 06-42463778
E-mail: pers@armoedefonds.nl